Onze shop is verhuisd naar Confetticampus.nl | Oude bestellingen & facturen blijven hier beschikbaar

Ideale studieplek thuis inrichten

Ideale studieplek - zorg voor voldoende licht

Hoe richt je jouw studieplek optimaal in om goed thuis te kunnen studeren

Waarom de plek waar je studeert zo belangrijk is

Als je iets moet doen waar je ontzettend blij van wordt, maakt het niet uit waar je dat doet. Hou je ontzettend van gitaar spelen, dan kun je dit overal zonder afgeleid te worden. Het maakt niet uit waar je zit, je focus blijft omdat het één van je lievelingsdingen is.

Studeren zal niet altijd je grootste liefde zijn (uitzonderingen daargelaten). Het is iets wat gewoon gedaan moet worden. Dan is het erg makkelijk om snel afgeleid te worden. De plek waar je studeert wordt daardoor ineens een stuk belangrijker.

Lang studeren zonder klachten

De ideale studieplek zorgt ervoor dat je je kunt focussen én je kunt er langere tijd zitten zonder klachten. En met klachten bedoelen we last van je nek of schouders of koude handen of voeten. Je kunt ook slaperig worden omdat het te warm is of omdat er te weinig frisse lucht is.

Nu iedereen verplicht thuis aan de studie zit (en er voortdurend meerdere mensen in huis zijn) is het nog belangrijker om jouw eigen plek te creëren waar je je echt kunt afsluiten.

In dit blog proberen we je een paar handige tips te geven over de inrichting van je studieplek. Met een wat kleine aanpassingen heb je al grote stappen gezet.  

Context van je studieplek

Studeren op je eigen kamer aan een bureau of studeren aan de eettafel maakt nogal een verschil. Het gaat allemaal om de context. In de ideale situatie heb je één plek alleen gereserveerd om te leren. Dit is een psychologisch effect: doordat je op die plek alleen maar studeert heb je ook alleen die associatie erbij.

Aan de eettafel zit je samen en heb je gesprekken. Je bent daar sneller afgeleid. Beperk het echte studeerwerk dan ook tot 1 afgebakende plek. Je zult zien dat je na verloop van tijd automatisch al meer focus hebt zodra je daar gaat zitten. Bijkomend voordeel: als je aan de eettafel zit heb je ook niet meer de associatie dat je daar (zou moeten) studeren. Dubbele winst dus.

Een eigen werkplek waar je echt alleen aan studeert

Licht, licht en nog eens licht

Effect van licht op jouw concentratie en prestaties

Leuk feitje: Philips heeft onderzoek laten doen naar de effecten van soorten licht op schoolkinderen. Wat bleek: er is wel degelijk effect op het soort licht, de lichtintensiteit en de lichtkleur op de prestaties.

Van zacht, gelig licht werden de kinderen rustiger, feller groenachtig licht zorgt voor meer creativiteit en intens blauwwit licht voor (zoals verwacht) betere concentratie.

Wat is voldoende licht?

Als je op een kantoor zit, dan moet de hoeveelheid licht volgens de wet minimaal 500 lux zijn op je bureaublad. Maar eigenlijk is dat nog veel te weinig, inmiddels wordt 1000 lux geadviseerd. Mede naar aanleiding van het onderzoek door Philips. Hieronder een overzicht van lux voorbeelden, zodat je ziet waar we het over hebben.

Lux is de eenheid van lichtsterkte, waarbij 1000 lux gelijk staat aan wat er op je oog komt op een bewolkte dag.

  • Zonlicht: 100.000 – 130.000 lux (100 – 130 klx)
  • Daglicht, indirect zonlicht: 10.000 – 20.000 lux (10 – 20 klx)
  • Bewolkte dag: 1000 lux (1 klx)
  • Zonsopgang / zonsondergang op een heldere dag: 400 lux
  • Kantoor: 300 – 500 lux
  • Erg donkere dag: 100 lux

Bron: Wikipedia

Wat betekent dit nu voor jouw studeerplek?

Overdag: Zet je bureau neer op de lichtste plek die je kunt vinden op je kamer. Het liefst als het kan direct naast het raam. Ook fijn om af en toe even naar buiten te kunnen kijken. Kan dat niet of heb je dan nog onvoldoende licht: doe dan een extra lamp aan. Ook overdag. Te weinig licht heeft namelijk echt invloed op je concentratie en prestaties.

Avond: Hier kun je echt winst halen met de juiste verlichting. Er zijn uitstekende (dimbare!) ledlampen te vinden met de juiste lichtintensiteit. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een hoge bureaulamp of een aparte lamp aan je muur boven je bureau. Vloerlampen met LED verlichting zijn er ook in overvloed (en mooi!). Als je maar niet recht in de lichtbron kijkt en dus niet storend is. Ook is gelijkmatig licht belangrijk, dus zonder veel schaduwen en contrasten.

Zorg ook voor genoeg licht als je ’s avonds aan het werk bent. Hoog, breed verspreid licht zorgt voor weinig schaduwen en contrasten

Werkhoogte, ergonomie en je stoel

Iedereen weet het en weinig mensen doen het: proberen om een ideale werkhouding vast te houden. Rechtop zitten en je scherm op ooghoogte, voeten plat op de grond en je knieën gebogen in 90 graden. Zie het perfecte plaatje hiernaast.

Nu de praktijk 😊. Laptop plat op je bureau, licht onderuitgezakt op je bureaustoel of juist voorovergebogen over je toetsenbord.

Heb je een apart scherm dan heb je de helft al gewonnen, maar we weten dat het merendeel van jullie elke dag achter de laptop zit. Nu die laptoptijd nog langer is omdat je niet meer elke dag naar school hoeft, liggen nek en schouderklachten echt op de loer. Plus: een beetje goede werkhouding helpt wel echt met concentreren voor langere tijd. Haal gewoon die laptopstandaard en als je helemaal los wilt gaan, een los toetsenbord en muis.

De ideale werkhouding zoals het hoort (maar bijna niemand heeft)
Zorg dat je de spullen die je nodig hebt, van tevoren al klaar hebt liggen voordat je begint met studeren

Clean desk, of niet?

‘Een opgeruimde werkplek is een opgeruimd hoofd’. Klassieke quote, het geldt alleen niet voor iedereen. We hebben een aantal heerlijke esthetisch verantwoorde afbeeldingen van Pinterest gehaald voor jullie, met het perfecte opgeruimde bureau. Heerlijk om te zien en ja, het werkt wel fijner als je niet wordt afgeleid.

Belangrijker is dat je je spullen bij de hand hebt die je de komende uren nodig gaat hebben. Een goede ononderbroken studiesessie betekent ook dat je niet om de haverklap hoeft op te staan om nog een boek, blok of glas drinken te halen. Neem daar dus de tijd voor en gebruik ook dingen waar je echt gelukkig van wordt. Verwen jezelf met goede schrijfwaren (fijnste pen ever) en maak het leren leuker.

Een fijne Pinterest collectie

We ❤️ planten

“Research showed plants in the office significantly increased workplace satisfaction, self-reported levels of concentration, and perceived air quality.”

Van planten op je bureau neemt de productiviteit toe, je stressniveau wordt lager en je bent creatiever. Echt waar

Wij hebben Pablo de Cactus met sombrero en Karen de Kamerplant (ze is nogal high maintenance). Ook leuk zijn pannenkoekplanten (je hebt al snel een hele familie) en Aloë Vera is een goede luchtreiniger.

Meet Pablo
(Pablo Jésus Angèl Martinèz Garcia om volledig te zijn)

Notitieplekken

In navolging op het vorige blog over de braindump: zorg dat je altijd ergens op grijpafstand iets hebt liggen om snel dingen te noteren. Dit heeft ook weer te maken met het verminderen van afleiding. Er schiet iets door je hoofd wat je niet moet vergeten: direct opschrijven, dan is het uit je systeem.

Ideaal hiervoor zijn (kuch, ja echt) onze A6 flashcards. Ik gebruik er elke dag 1. Wat erop staat verwerk ik aan het einde van de dag in actiepunten, mailtjes, herinneringen, maakt niet uit. Maar op het moment dat ik ergens geconcentreerd mee bezig ben en ik bedenk me ineens iets: op dat kaartje en uit mijn systeem.

p.s.: mocht je meer dan 1 A6 flashcard per dag nodig hebben voor alles wat je te binnen schiet, denk dan eens aan een serieuze braindump.

Wat maakt jouw studieplek nu ideaal?

Denk eens na over hoe jij studeert, waar je studeert en vooral: wat je afleidt. De basis is eenvoudig: goed licht, een goede werkhouding en een echte eigen plek. Maar wat maakt het voor jou dé plek om je te focussen? Haal weg wat je afleidt en voeg alleen dingen toe die je daarbij helpen. Wees daar echt kritisch op en je zult direct het resultaat merken. Veel plezier met (her)inrichten!

2 reacties op “Ideale studieplek thuis inrichten

  1. Pingback: Leren voor je eindexamens & corona - Handige tips voor je eindexamen

  2. Pingback: Wat zijn flashcards? Hoe werkt leren met flashcards? Is het effectief?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.